Kuidas otsida tekkinud vigu, kui meedia player ei mängi muusika- või video faile?

Korra olen juba kirjutandud teemal, kui  arvutisse paigaldatud multimeediajamängija ehk media player ei suuda mängida avatavaid audio- või video faile –muusikal ei ole häält ehk heli või filmid ja videoklipid ei avane. Selle artikli, mille võiks esimesena läbi lugeda, leiab siit – Kui filmid ei mängi – pole pilti või häält.

Või kui videod siiski avanevad, kuvatakse sageli vaid tume pilt ning heal juhul teatatakse, et puudub koodek või on see rikutud. Ka audio koodekite kohta võidakse sama teatada. Tegelikult aga viga ei pruugigi peituda koodekite puudumises vaid asi on hoopis milleski muus, kui esmapilgul näib. Sel juhul tuleb proovida hoopis teisi meetodeid meediafailide parandamiseks.

Ka minul endal tekkis playeri paigaldamisel  Windows 7-le korraga kaks probleemi – muusika- ehk audiofailid mängisid katkendlikult ning .mp4 ja .flv flash videod ei avanenud üldse. Kuna kasutan endiselt K-Lite Mega Codec Pack´i, millest olen eelnimetatud artiklis kirjutanud, siis kahtlesin, et viga on koodekite puudumises, kuna iga uuema programmiversiooni väljalaskmisel uuendan arvutiprogramme- ja draivereid koheselt. Igaks juhuks kontrollisin koodekid muidugi üle, kuid kõik paistis korras olevat.

Võimalikud variandid vigade otsimisel

Järgmisena avasin pleieri seaded ja kontrollisin, et kas ikka kõik failitüübid on ühendatud meediafailide mängimiseks.  Selgus, et kõik olid sisse lülitatud. Seega, esimesena kontrolli üle arvutis kasutuses olev pleier, et selle seadetes oleks rakendatud kõik failitüübid erinevaid meediafaile toetama.

Seejärel katsetasin läbi Windows enda abivahendid tõrgete leidmiseks.

Kõigepealt kirjutasin Start otsingureale sõna dxdiag ja vajutasin Enter. DirectX diagnostikavahendi (DirectX Diagnostic Tool) abil saab kontrollida, kas ekraani, klaviatuuri, hiire ja audio draiverid on töökorras.  Kui keegi  näiteks vajab kiiret informatsiooni  ka oma arvutisüsteemi kohta (opisüsteem, emaplaat, BIOS, protsessor), saab ka selle niimoodi kiiresti kätte. Mind huvitasid audio draiverid, mille kohta teatati, et probleeme ei leitud – No problems found.

Proovisin veaotsingut ka teist moodi.

Avasin Start – Control Panel – realt System and Security valisin Find and Fix problems ning avasin selle. Seejäreal avasin Hardware and Sound . Kõik, mis oli seotud audio´ga, kontrollisin üle, kuid vigu ei leitud.

Järgmisena avasin Windows Update ja vaatasin kas nad ehk ei paku uuendatud versioone kolmanda osapoole draiveritest.

Paraku arvatakse sageli, et kui arvutisse tirida Windows tähtsaimad uuendused (important updates), siis sellest piisab. Tegelikult aga ei pakuta automaatselt allalaadimiseks valikulisi (optional) uuendusi, mille seast võib leida ka näiteks kolmada osapoole draivereid. Näiteks mina otsisin nende seast Realtek audio draivereid. Paraku neist uusimaid versioone seekord ei pakutud (vanem versioon oli mul juba Win 7 paigaldamisel arvutisse installeeritud, mida tookord valikulistes uuendustes pakuti).

Siin tuleb siiski arvestada, et Windows Update ei pruugigi viimaseid versioone draiveritest pakkuda vaid need tuleb ise kodulehelt tõmmata. Näiteks mina tirisin viimased sobivad draiverid Windows 7-le (High Definition Audio Codecs) otse Realtek allalladimislehelt. Samuti võib kasutada draiverite uuendamiseks tasuta programme nagu Device Doctor ja DriverEasy (artikli allosast leiab viited).

Kui olin draiverit uuendanud, mängis muusika jälle ilusti ning katkendlikkusest polnud enam juttugi.

Miks võis olla draiver rikutud?

Kasutan väga paljusid registripuhastamise programme, mis eeldatavasti viisid süsteemist minema mingi suhteliselt olulise faili draiveri korralikuks toimimiseks ja muusika mängimiseks, kuid mis siiski ei näidanud diagnostikas, et draiver oleks olnud rikutud või kadunud.

Teiseks põhjuseks võis olla ka see, et paljud nuhkvaratõrjed leiavad süsteemist pahavaralisi komponente, mis võivad kuuluda nii pleieritele endale kui draiveri komponentidele. Näitena võib tuua, et üks parimaid tasuta nuhkvaratõrjeid Emsisoft Anti-Malware leiab BS.Player´ist mitmeid reklaamvarasid, mille eemaldamisel pleier enam ei mängi. Või siis tasuta erakasutuseks pahavaraskanner RemoveIT Pro leiab süsteemist ….ülllatav-üllatav….just nimelt mitmeid Realtek .dll faile, mida peab väga ohtlikuks ja soovitab nende kiiret eemaldamist. Ehkki RemoveIT Pro-ga arvutit läbi skanneerides ma nägin neid soovitusi ja ikkagi eemaldasin need kurjakuulutavad .dll failid, kuid tõenäoliselt just see oligi minu viga.

Filmid ja videod faililõpuga .mp4 ja .flv ei mängi. Mida teha?

Üheks võimaluseks on proovida uuesti paigaladada koodekite komplekt (codec pack), mida arvutis kasutatakse. Soovitav oleks enne vanad koodekid maha installida, kui uued paigaldatakse. Mõni  komplekt, näiteks ka see,  mida mina kasutan  – K-Lite Mega Codec Pack – installeerib vanad koodekid ise automaatselt maha.

Samuti võib proovida media palyer eemaldada ja siis uuesti paigaldada.

Kuna teadsin, et mul on nii koodekite kui pleieri versioonidest niigi uusimad versioonid arvutisse paigaldatud, läksin seekord kergemat teed pidi.

Avasin Start – All Programs – K-Lite Codec Pack ja kõpsasin real Quick Codec Config. Märkisin linnukesega Detect broken codecs and filters. Kindlasti tuleb jätta või lisada linnukesed ka nendesse DirectShow filter lahtritesse, mis all oleval pildil näha on. Seejärel mine Next abil edasi lõpuni. Kui leitakse parandamist vajavad koodekid, siis paranda.

Pärast sellist parandamist minu arvutile piisas, et mängida jälle edukalt kõiki tüüpe meediafaile. Kui juhul ei oleks aidanud, siis tõenäoliselt oleksin nii playeri kui koodekid mõlemad maha installeerinud ja uuesti siis asemele paigaldanud.

Kui kasutaja on probleemi ees, et tema arvutis olev player ei mängi teatud muusika- või video faile, aga ta teab täpselt, milliseid teatud heli ja videofaile avab tema player ilusti, siis kõige lihtsam tee, ilma et kasutaja peaks hakkama otsima probleemi põhjustajaid  ja vigasid või tirima internetist uusi koodekeid arvutisse, on lihtsalt see mittemängiv audio või video fail ümber konverida teise failiformaati, mis mängib kenasti läbi tema player´i. Loe edasi artiklist, mis tutvustab tasuta audio ja video konvertijat iWisoft Free Video Converter. Samal teemal on juttu ka artiklis: Video või filmi konvertimine ehk teisendamine ühest videofailist teise.

20 kommentaari to “Kuidas otsida tekkinud vigu, kui meedia player ei mängi muusika- või video faile?”

  1. offf Says:

    Äkki oleks mõttekas kasutada hoopis vabavaralist ffdshow koodekipakki? Seal on igasugu jama vähem sees. Pealegi on ffdshowl väga lajalaidased seadistusvõimalused. Eraldi saab seadistada näiteks de-interlace algoritme samuti saab kehva heli korral kasutada filtreid, mis kõne sageduse esile toovad ja nii hõlbustavad aru saamist. Ise kasutan juba aastaid ffdshowd (koos matroska pakiga mkv jaoks) ja alati kui on mingi probleem, siis lihtsalt uuendan ffdshowd ja iga kord on probleem ka ära läinud.

    Meeldib

    • Priit Says:

      Loomulikult ka nii võib, olenevalt sellest, mida keegi on harjunud kasutama. 🙂
      Palju tänu vastamast, nii ehk on ka teistel lugejatel rohkem valikuvõimalust rikutud koodekeid parandada. 🙂

      Meeldib

  2. imre Says:

    Mul probleem Movie Makeriga – mpg failil heli toimib, aga pilt must. Sama fail media playeris toimib. Algselt ei tahtnud üldse WMM-sse importida lasta, teatas et koodek puudub, siis panin peale K-Lite Codec Packi ja pärast mõningast linnukestega mängimist siis heli suutsin leida, pilti siiski mitte. Oskad aita?

    Meeldib

  3. ehk saab abi Says:

    milles võib viga olla kui youtubest laaditud fail ei mängi, play lingile klikides tuleb teade et player ei leia otsitud faili, laaditud on mul mp-3 failid….kas võib viga olla ka mõne faili laadimisel arvutisse youtubest mis tekitas selle vea et player ei mängi toutube videode mp3-sid, mis tõmbasin oma arvutisse , või on kusagil mingi viirus liikvel nendes…algul mängis aga viimase kuu aja jooksul mitte…

    Meeldib

    • Priit Says:

      Kas ainult YouTubest tõmmatud MP3 laulud ei mängi? Kas teised arvutis olevad MP3 failid, mis ei ole tiritud YouTub´est, mängivad?

      Viga võib olla nii palyeris endas kui ka koodekites – https://arvutiturve.wordpress.com/2010/01/10/kui-filmid-ei-mangi-%E2%80%93-pole-pilti-voi-haalt/

      Installi need mõlemad arvutist maha ja siis paigalda uuesti. Proovi, kas nüüd mängivad.

      Võibolla on aga viga programmis, millega MP3 muusikat teisendad ehk konverdid – ehk on sellel midagi viga ega teisenda hästi. Ka seda tirijat võid proovida uuesti paigaldada, või proovi teisi muusikavideost MP3 teisendamise programme – https://arvutiturve.wordpress.com/2010/12/09/muusikavideost-audio-teisendamine-ainult-mp3-failiks-%E2%80%93-freemake-video-downloader/

      Mõlemad – nii Freemake Video Downloader kui ka Live downloader on mõlemad head MP3 laulude “välja võtjad” muusikavideost.

      Meeldib

      • ehk saab abi Says:

        lood mis on salvestatud raadiost mp-3 mängijale ning arvutisse pandud ja mujale nt. plaadile kõrvetamiseks WMP-sse pandud, need mängivad, aga ma kahtlen et viga võis olla mõnes failis mille laadisin youtubest, sest enne seda olid kõik varasemad failid mängitavad, peale viimaseid mitte, kustutasin kõik youtube mp-3d ära ja proovisin ilma nendeta üht uut ja sama viga et ei leidnud fail……kõik failid laadisin ma aadressilt http://www.video2mp3.net/ …..ma pidasin ise kah nõu et peaksin vist uuesti WMP-e laadima, kuid kaotsi lähevad teised andmed sellel WMP-l ehk,KUID MA PROOVIN SELLE LISATUD (teisendamise linki)järgi ja kui siis midagi ei muutu tuleb vist WMP uus laadida või mis…..

        Meeldib

  4. ehk saab abi Says:

    tahaks kindlasti vastuseid ja seletusi rohkem selle kohta….
    olen proovinud youtube videosid teisendada, laadisin ka selle progammi omale arvutisse, kuid mis vead võivad veel olla kui see tõmbab loo kuid endiselt ei mängi, proovisin uuegi WMP-i laadida kuid tekkis olukord et uut ei võetud vastu ning pidin taastama prügikastist vana…….kas see teie soovitatud teisendus programm teeb youtube videodel kindlaks selle kas on konverditav video õige või vale, sest laadimise lõpus märgib see et mingi viga on kusagil ja et ta ei lase piraat lugusid mul arvutisse sisestada………oleks hea kui saaks otse E-posti kaudu arutleda sel teemal muidu pean aina googlest selle lehe avama

    Meeldib

    • Priit Says:

      Mõned ebatäpsused, mida sinu kirjas märkasin:

      Kirjutad, et taastasid WMP prügikastist. See on minulegi uudis, sest kui programme maha installeerid, siis sa neid küll prügikastist taastada ei saa. Seega arvan, et sa kustutasid selle player´i nagu lihtsalt mõne foto, video jne Delete abil. Kuid see ei ole õige desinstalleerimine, sest registri kirjad ja -väärtused jäävad ju ikka arvutisüsteemi.

      Windows Media Player nõuab paigaldamisel valideerimist ehk opisüsteemi ehtsuse kinnitamist. Kui kasutad mittelegaalset opisüsteemi, siis on sul tõenäoliselt raske uut sisse saada.

      Kõik veebilehtedelt tirijad-konvertijad ei tee vahet, kas lugu on piraat või ei ole piraatlugu. Ühteviisi hästi tirivad nad kõike faile, mis on programmis toetatud – antud juhul, kui rääkida YouTubes´t, siis käib jutt flash failidest. Kui programm laadimise lõpus märgib, et kuskil on midagi viga, siis tõenäoliselt leiab ta selle vea arvutist, et saaks seda sinna salvestada.

      Seega arvan, et arvutisüsteemis endas on sul midagi nässus, mis vajab parandamist.

      Kas sa süsteemitaastet oled proovinud? Kui kirjutad, et algul mängis, aga viimase kuu aja jooksul mitte, siis tee süsteemitaaste üle kuu aja tagasi!

      Miks pead ainult Windows Media Player´it kasutama? Proovi teisi alternatiivseid tasuta player´eid. Sellepärast sa ei pea ju WMP-d maha installeerima.

      Arvan, et see teema siin on huvitav ja ka viga on huvitav, mis võib ka teistel arvutikasutajatel tekkida ja kes võivad siit abi saada, seega ma ei näe mõtet sellel teemal eraldi e-posti kaudu suhtlemisel.

      Sa ei pea seda lehte aina Google otsingu kaudu avama, vaid kui valid veebilehitseja tööriistaribalt Bookmarks – Bookmark This Page – Done, siis järgmine kord, kui avad Bookmarks ehk järjhoidja, leiad kohe selle lehe ilma Google kaudu otsimata.

      Meeldib

  5. ehk saab abi Says:

    Jah taastasin, sest mul polnud märgitud et see kustuks mu arvutist ja nii jäi WMP prügikasti, kas neid krju ja väärtusi võib näha control paneli kaudu, uurisin sealt et oli näha palju märkmeid mis olid seotud WMP-ga, proovides remove või deletet nägin kiirmenüül sinise-kollaseid märke nendel
    mängides netis mänge ja vaadates DVD filme ning kuulates plaadilt mussi on kõik korras ning selle “feemake video downloader” -iga sain vaid kolm lugu peale selle installimist ja need vaid mängivad, mul on Win. 7 opisüsteem home premium………..kas see tuleb uuesti installida või ??? päeval mil kirjutasin need read siia, proovisin uuesti kahte videot tõmmata, esimesele lisas lõpus tähenduse VIGA, teisel katsel laadis loo kuid mängima pannes oli vastuseks ” wmp cannot play the file the player might not support the file type or might not support the codec that was used to compressthe file” ja taga must aknake ning URL-li saates konvertimisele aga “program was unble to find any downloadable video at this URL………..mu jaoks on see uus ja võõras et seda viga leida miks ei saa lugusid enam salvestada, mis süsteemitaastet teha tuleb nagu soovitate , on mulle arusaamatu, kas Win7 oma või millise…. ja ma olen kindel et üksi hakkama ei saaks

    Meeldib

  6. ehk saab abi Says:

    kunagi küsisin abi windows media playeri kohta, saades teilt abi…………..kuid kas oleks võimalik saada teavet ka sellele…..lugu on nimelt selline…. leidsin programmi nimega HP Games, laadisin selle arvutisse ning sealt sai proovida ühe korra tasuta mängida, kuid nüüd on midagi juhtunud et ma laadin uue “try free” versiooni arvutisse aga mängida ei saa, tegemist on WildTangert firma mängudega, kui vajutan lingile mängimine tuleb ette hoopis TÄNAN ET MÄNGISITE, kuigi oli proovi versioon läbimata……… ma kustutasin kõik mängu failid ja selle programmi arvutist maha ning installisin uue , aga targemaks ei saanud midagi, installitud mängu proovi versiooni mängida ei lase, teised firmad hetked lasevad sealt……ma soovikski teada milles võib viga olla ja kuidas toimida, kas olen ise midagi valesti teinud või kuidas võib olla võimalik et taas proovi versioone tasuta mängida, muidu ei tea ju kas see mäng meeldib et osta kui ei lasta proovi versiooni ka proovida………..see on aru saadav et probleem võib äkki ka arvutis olla sest teises arvutis see Wild Tangert mängib aga siin ei aita ka uus programmi laadimine, flash player on olemas, java ja shokewave programmid ka………….loodan et oskate millegiga aitada….PALUUUUUUUN VÄGAAA

    Meeldib

    • Priit Says:

      Hetkel on mul raske midagi öelda, kuna peaksin ise üle kontrollima, milles asi. Ole hea, palun pane siia aadressid, kust ma saaksin tirida programmi nimega HP Games (kui sellist programmi üldse eksisteerib). Ja samuti mäng, mis ütleb, et “try free”, ehk proovi tasuta. Kui olen need arvutisse saanud, oskan ehk täpsemat infot anda. 🙂

      Meeldib

  7. Gerli Says:

    Mul selline probleem, et ükski plaat ei mängi dvd mängias korralikult, heli katkendlik. On windows XP. Kui avan dvd mängias ükskõik millise programmiga ei mängi heli korralikult. Siis on ka netis ja arvutis olevad helifailid mingi aeg katkendlikud, võtan dvd välja mängiast ning natukese aja pärast mängivad teised helifailid ilusti. Kas viga võib olla dvd mängias?

    Meeldib

    • Priit Says:

      Tere Gerli!

      DVD mängijas võib viga olla, kuna need vananevad. DVD-mängijad loevad laseriga plaati ja paraku laseril on piiratud kirjutus- ja lugemiskordade arv kuni nad hakkavad streikima. Kuid samas võib ka lihtsalt laseri läätsele sodi kogunenud olla. Sel juhul peaks DVD-mängija lahti võtma ja püüda õrnalt läätse puhastada. Kõige kindamalt ja lihtsamalt saab aga aimu, kas viga on Windowsis või DVD-mängijas, kui ühendada arvutisse teine DVD-lugeja ja kontrollida, kuidas siis muusika mängib. DVD-lugeja võib ajutiselt võtta teiselt kodus olevalt arvutikastilt ja lihtsalt juhtmetega ühendada praeguse DVD-lugeja asemele ning kontrollida. Samuti võib selles mõni sõber aidata, kes asja paremini tunneb, sest DVD-lugeja võib olla nii PATA (IDE) ühendusega kui ka SATA ühendustega.

      Kui DVD-mängijaga on probleeme, et ta ei mängi muusikat korralikult, siis see ei tohi olla seotud arvutis olevate failide mängimisega. Kui plaat välja võtta, siis peavad Windows korrasolekul arvutis olevad failid kohe ilusti mängima hakkama. Kui ei hakka, siis on tõenäoliselt viga saanud audiodriverid, mis tuleks esmalt täielikult arvutist eemaldada ja siis uued peale võtma.

      Päikest! 🙂

      Meeldib

      • Gerli Says:

        Tere Priit!
        Suur tänu Priit, et sa vaastasid.
        Uurisin olukorda, võtsin ette laseri puhastuse, puhastasin laseri läätse. Samas kui plaat välja võtta siis windows failid mängivad ilusti, pole probleemi. Tundub et asi on siiski DVD mängias. Mul on sülearvuti HP Compaq 6910p. Kas saab lasereid ka remontida või tuleb uus DVD mängija hankida?

        Tänan ette,

        Gerli

        Meeldib

  8. Priit Says:

    Tere Gerli!

    Kõigepealt võiks arvuti dokumendid üles otsida ja vaadata, et ehk garantiiaeg veel kehtib. Kui garantii on näiteks üks aasta, siis tegelikult on õigus ostjal pretensioon esitada kahe aasta jooksul.
    Arvuti remontimine, eriti just raudvara parandamise tööd on kallid, seega oleks mõttekam kas täiesti uus või kasutatud DVD-kirjutaja osta. Minu tutvusringkonnas, kes tegelevad arvuti komponentide parandamisega, ei olegi selliseid, kes lasereid vahetavad.

    Päikest! 🙂

    Meeldib


Lisa kommentaar