Mis on Free ja Freeware

Mis vahe on tähistusel Free ja Freeware

Programmide tirimisel tuleb hoolikalt jälgida ka infot, millise versiooniga tegu. „Free to try“, „free trial“, „free scan“ jne. puhul on tavaliselt tegu prooviversioonidega, mis enamasti töötavad vaid lühikest aega (15 – 30 päeva), ja selle aja möödudes kaotavad oma tõrjevõimsuse. Samas ei pruugigi nad leitud pahavara kustutada, vaid ainult teavitavad sellest.Kuid ka neid programme on kasulik arvutis hoida, sest kui näidatakse ära pahavara asukoht (näiteks HKLM\Software\Microsoft\Windows\CurrentVersion\Run\lsasss.exe), siis on võimalik see ise käsitsi kustutada. Selleks tuleb vajutada Start –Run , kirjutades lahtrisse regedit ja OK. Registry Editor avanedes tuleb jõuda pahalaseni, teha sellel paremklikk ja valida Delete.

Free for non commercial use või Free for personal home use only tähistab nn. kodu- ehk erakasutajatele mõeldud tasuta programmi, ent äriettevõtetes ei tohiks seda omada. Samas ei ole veel kuulnud, et autorikaitse oleks mõnele firmale selle eest trahvi teinud. Pigem on tegu eetilise aspektiga, ent loomulikult iga endast lugupidav ja aus ettevõte peaks aksepteerima programmi autorite nõudmisi.

Freeware tähendab otseselt vabavaralist versiooni, mis teoreetiliselt peaks kõigile kasutajatele tasuta olema. Paraku enamus allalaadimislehti annavad sageli vaid üldist infot, teavitades küll vabavaralisest programmist, kuid jättes mainimata, et tasuta on ta siiski ainult erakasutajatele, aga mitte firmadele. Seega alati tuleks kõige täpsemat infot otsida programmitootjate kodulehtedelt.

at.lineOK

Üks vastus to “Mis on Free ja Freeware”

  1. Arvutikaitse » Blog Archive » Privaatsete failde kustutamine Eraser ja Free File Shredder abil Says:

    […] mõttes ära (Free to try, Free Trial – tasuta proovimiseks jne), täpsemalt juttu siin: mis vahe on free-ja-freeware´l (sõnaseletus vajab veidi toimetamist, täpsustamist  ja täiendamist, ent üldmõte peaks olema […]

    Meeldib


Lisa kommentaar