Miks on vaja programme ja draivereid uuendada?

kuidas uuendada, värskendada programme, rakendusi, tarkvara, draivereidNeli peamist põhjust, miks on vaja uuendada nii draivereid kui programme, on järgmised:

  • Ükski tarkvara pole eksimatu, igaühes neist on mõni viga või teevad nad vigu, mis avastatakse kas programmeerijate endi poolt või teatavad sellest kasutajad. Samuti ei pruugi kõik funktsioonid hästi töötada.

Näiteks draiverite puhul mõne riistvara vajalik funktsioon ei pruugi toimida, töötab halvasti või stabiilsus on häiritud. Loe pikemalt Draiverite otsimine, allalaadimine ja uuendamine tasuta SlimDrivers Free abil ja Mis on Draiver ja kuidas neid uuendada.

Registriprogrammid võivad eemaldada ka vajalikke ja kasulikke faile, samamoodi tõrjeprogrammide erinevad kaitsemoodulid  võivad suhtuda lubamatult mõnda üldtuntud heasse rakendusse. Tõrjeprogrammide puhul  enamuses valehäireid (false positive) parandatakse tavaliste andmebaaside uuenduste (update) abil, aga vahetevahel tuleb parendada ka mooduleid või tervet programmi. Ega ilmaasjata pole paljudes programmides eraldi linki, mille abil palutakse kasutajatel teada anda leitud vigadest, nii valehäiretest kui programmivigadest. Programmi uuemates versioonides on aga seni teadaolevad vead parandatud.

  • Versioonide uuendamisega parandatakse ka haavatuvusi ja lisatakse turvaparandusi, mis programmidest või draiveritest on leitud. Tarkvara haavatuvusi kasutavad teadaolevalt usinalt ära küberkurjategijad, kes leitud nõrkuste abil nakatavad kasutajate arvuteid erinevasse pahavarasse.

Üheks paremaks näiteks on Adobe Reader, millest kräkkerid lausa sihilikult otsivad turvavigu, et paigaldada sellesse pahatahtlikud koodid ja skriptid, et nakatada võimalikult palju kasutajate arvuteid. 2009 aasta maailma kõige haavatavamaks programmiks oligi Adobe Reader. Haavatauvusi otsitakse tavaliselt kõige enam just nendest programmidest, mida maailmas kõige enam kasutatakse. Mida populaarsem on programm, seda suuremat kahju saab neist leitud haavatuvuste abil tekitada.

  • Uute programmiversioonidega täiustatakse rakendusi.

Näiteks registripuhastusprogrammidesse lisatakse uusi reegleid prahi leidmiseks või -registrivigade parandamiseks. Tõrjeprogrammides aga täiustatakse näiteks täiustatakse heuristilist kaitsetasandit või parandatakse reaalajakaitset. Samahästi võidakse näiteks tõsta programmide skanneerimiskiirust.  Samuti lisatakse programmidesse ja draiveritesse täiesti uusi funktsioone, mis tõstavad nende kasumlikkust. Või hoopis muudetakse programmi välimust  kasutajasõbralikumaks ja mugavamaks. Draiveritele lisatakse veel näiteks jõudluse parendamiseks täiendusi. Ja nii edasi.

  • Uusi  versioone kohandatakse erinevate süsteemidega, erinevate tootjate komponentidega või arvutis olevate teiste rakendustega.

Näiteks ühte süsteemi võib üks tarkvara hästi sobida, teises süsteemis aga töötab halvasti. Hiljuti katsetasin Norton Antivirus 2010 ja jäin väga rahule – kiire, kasutas vähe ressursse, meeldiv välimus jne. Soovitasin tuttavale 3 kuulist prooviversiooni, kel sama opisüsteem  Windows XP Pro 32bit. Väidetavalt hangus tal nii programm kui ka hangus arvuti. Järelikult minu süsteemi programm sobis, tema süsteemi mitte. Programmi uuem versioon aga võib ka talle sobida, mida eeldatavasti on kohandatud paremaks.

Või näiteks mõned tõrjeprogrammid teatavad installeerimisel, et leiti programm, mis ei sobi temaga kokku – tuleb maha installeerida või loobuda programmist, kuna need koos satuvad konflikti.  Järgmine versioon aga võib olla selle teise programmiga kokkusobitatud. Või näiteks mõned programmid sobivad hästi 2-tuumaliste protsessoritega (Core 2 Duo), 4-tuumalistega aga mitte (Core 2 Quad). Või näiteks olemasolevad draiverid ei sobi hästi Microsoft uute värskendustega (Windows Update). Jne.

Üsna sageli on programmitootjate kodulehel üleval, mida uuem versioon pakub, mida selles on muudetud,  kohendatud või kohandatud. Tavaliselt leiab selle info lehelt Verison history , näitena kasvõi registripuhastaja CCleaner versioonide ajalugu või süsteemioptimeerija CachemanXP versioonide ajalugu (keri lehel allapoole).

Programmide ja draiverite uuendamisest on põgusalt juttu  siin , siin ja pikemalt siin.

Üks vastus to “Miks on vaja programme ja draivereid uuendada?”

  1. Arvuti hooldus – süsteemile kiirust ja turvalisust pakkuv SlimCleaner Free | Arvutiturve Says:

    […] Funktsioonis Software saab eemaldada ebaolulisi või harva kasutatavaid programme, mis koormavad süsteemi. Samuti saab siin vaadata reaalajas infot, kas paigaldatud tarkvara on hea või halva hinnanguga. Väga kasulikuks tuleb pidada arvutis oleva tarkvara uuendamise võimalust (Updates), kuna programme värskendades uusimate versioonide vastu lisatakse neile turvaparandusi haavatavuse vastu ja parandatakse programmivigu. […]

    Meeldib


Lisa kommentaar