Programmide, rakenduste ja draiverite uuendamine

Programmide ja draiverite uuendamisest olen põgusalt kirjutanud  siin. Kuna aga just taastasin partitsiooni, et kogu süsteemi uuendada värskeimate andmete vastu, siis on paras hetk lühidalt tutvustada tasuta utiliite, mida kasutan rakenduste uuendamiseks.

Miks on soovitav programme uuendada, sellest loe siit.

Update Checker

Filehippo Update Checker on alati minu esimene valik, ehkki selle läbi saab suhteliselt vähe programme uuendatud. Veebileht FileHippo on nimelt läinud seda teed, et tutvustatakse vaid populaarsemaid rakendusi, ilma et programmide rohkusega asja üleliia keeruliseks tehtaks.

Skanneerib arvutisse paigaldatud tarkvara, saadab andmed FileHippo serverisse ja avaneval veebilehel teatatakse uuenduste olemasolust. Rohelisele noolele vajutades avaneb allalaadimislink. Tasuliste programmide puhul peaks arvestama, et vahetevahel sobib litsents vaid ainult teatud kindlale programmiversioonile ja seetõttu uuendus ei pruugi olemasoleva arvutis oleva versiooniga sobida.

Utiliit sobib opisüsteemidele Vista, XP, 2003, 2000, ME or 98, nõuab Microsoft .NET Framework 2.0 –e, ning näitab ära ka programmide beeta – ehk veel katsetamisjärgus versioonid (saab soovi korral sätetest ka välja lülitada).

filehippo update checker

Update Notifier

Teiseks utiliidiks on Cleansofts Update Notifier. Meeldib lihtne ja arusaadav kasutajaliides, rohelisele noolele vajutades avaneb allalaadimisleht uuendustega, mille saab samas arvutisse tirida vajutades Download Now. Hallid kastid linnukesega teatavad, et programmiversioone pole vaja uuendada.

freeware update notifier

Sätete (Settings) abil saab määratleda, kas programm avaneb koos arvuti käivitamisega (system startup) ja võimaldab arvurtit skanneerima panna uuendiste leidmiseks kasutaja valikul teatud päevade tagant (Automatically check for updates..).

Kuna mul on saadud Giveaway-of-the-day´st tasuline tõrjeprogramm Advanced System Protector Pro ja arvan, et programmi uuendamisel kaotan ma litsentsi kehtivuse, siis valin selle programmi real paremkliki abil Ignore Software, misjärel seda uuendust enam ei pakuta.

Süsteeminõuded: Windows XP, 2000,  Vista (nõuab administraatori õigusi), Windows 7

rakenduste uuendamine värskemate vastu

Software Informer

Kolmandaks valikuks on Software Informer (arvutisse tirimiseks vajuta Get siClient), mida isiklikult pean kõige paremaks utiliidiks. Utiliit tundub esialgu keeruline, kuid seda vaid esmapilgul. Sakk Your Software loeteleb kõik programmid, mis kasutaja arvutis on esindatud, nendest vananenud versioonid märgib punaka taustaga. Valides Notifications näidatakse vaid neid programme, millele on uusemad versioonid olemas.

Utiliidi ülemisel real Programs installed vajutades sulgudes lingile (…are not up to date) viiakse otse veebilehele, kus vastava programmi taga oleval lingil Get Update vajutades saab arvutisse vajaliku programmiuuenduse tirida.

Utiliidis on ka üks huvitav funktsioon – Start nupul paremklikki tehes avatakse kõik arvutisolevad programmid eraldi kastikese sees ja programmiikoonil klikates avaneb koheselt soovitud rakendus.

Utiliit sobib süsteemidele Windows 9x/XP/Vista.

free applications update

Secunia Personal Software Inspector

Secunia Personal Software Inspector (PSI) kasutan ma suhteliselt harva, ehkki tegu on väga põhjaliku utiliidiga, mis informeerib  programmide uuendamise vajalikkusest kui ka teatab haavatuvustest, mida arvutist leiab. Samamoodi teatab see puuduvatest Microsoft turvapaikadest. Utiliit toetab eesti keelt.

Kui tuvastamine on lõppenud, tuleb valida Ebaturvalised programmid:vaata. Järgmisel lehel saab avada otselingid programmide uuendamiseks.

Sobib süsteemidele Microsoft Windows XP , Microsoft Windows Vista, Microsoft Windows 7

free software update

SUMo

Vahetevahel kontrollin arvuti üle ka Software Updater Monitor ehk SUMO-ga.  Kõige parem oleks seda tirida siit. Sobib kõikidele Windows süsteemidele.

Ehkki mõned kiidavad seda utiliiti taevani, siis mina ei nõustuks sellega. Pealegi, kui kogemata tiritakse arvutisse vale SUMo (installifaili nimeks peab olema Sumo LITE), siis on see sponsoreeritud programm, millega tuleb kaasa ebavajalikku pahna, mis hiljem peaks manuaalselt arvutist kustutama. Seda ka juhul, kui ei nõustuta sponsorrakenduse paigaldamisega, jättes linnukese märkimata. Samahästi võivad siis ka mõned viirusetõrjed teatada ADSPY leidmiseks, mis kaasnebki sponsoreeritud reklaamvara paigaldamisega.

Ainuke asi, mis mulle SUMo Lite  juures ei meeldi, et uuenduste saamiseks ei viida otse allatirimislingile, vaid pakutakse erinevaid veebilehti, kust uuendused võib leida.

SUMo on tõlgitud eesti keelde Lauri Säde poolt.

best programs updaterKeep  computer programs up-to-date

Loe ka draiverite uuendamisest Device Doctor abil ja DriverEasy abil.

3 kommentaari to “Programmide, rakenduste ja draiverite uuendamine”

  1. Arvutikaitse » Blog Archive » Küberkuritegevuse tippklass – botnet Zeus Says:

    […] Ehkki https://zeustracker.abuse.ch/ andmetel on viirusetõrjetel botnettide avastamise määr kõigest 47, 11% (1.mai 2010 andmetel ) ja uusima Zeus Builder tööriistad teevad avastamise veelgi raskemaks, siis ikkagi tuleb järjepidevalt värskendada viiruse-ja nuhkvaratõrjeid viimaste signatuuridega. Kindlasti tuleb uuendada ka operatsioonisüsteemi viimaste turvapaikadega ning ka arvutisolevat tarkvara tuleb uuendada viimaste versioonide vastu. […]

    Meeldib

  2. Kalju Says:

    Mul on arvutis piraat tarkvara,kuidas ma sellest lahti saan.Palun opetage.Suur tanu.

    Meeldib

  3. Priit Says:

    Väga hea küsimus! 🙂
    Piisab selle mahainstallimisest, avades Start – Setting – Control Panel – Add or Remove Programs, otsida üles eemaldamist vajava programmi nimi, klikata sellel ja valida Remove (Eemalda). 😉

    Meeldib


Lisa kommentaar