Kõik Gmail postkastid ühe rakenduse alla – Scott´s Gmail Alert

Viimati toimetatud 22.august 2010.a.

Eelmises artiklis sai kirjutatud, kuidas saab erinevad e-postkastid ühe konto alla tuua.  Minu jaoks on see mugavam, kui ma ei pea nüüd enam tõmblema erinevate postkastide vahel, kirjutama neisse igaühesse kasutajanimesid ja paroole, sisenema ning väljuma, ning vahepeal veel veenduma ka, et kirju pole saabunudki, seega täiesti mõttetu sõrmedetreening.

Kuna mul on aga ka mitu Gmaili postkasti, mida ma ei saanud Gmaili ühtseks kontoks kokku viia, kuna Gmail lihtsalt ei toeta sellist võimalist, hakkasin otsima alternatiivset lahendust. Pealegi soovisin leida midagi universaalset, mis toetaks Gmaili tavakontosid, Google Apps kontosid (kuna Arvutikaitse.ee domeenikontole pääseb ligi vaid selle kaudu – priit@arvutikaitse.ee) ning samas ka teataks mind saabuvatest meilidest ekraanil, et ma ei peaks ilmaasjata-niisama-heast-peast lihtsalt oletama, et “nüüd vist küll on kiri posti supsatanud, läheks kontrolliks üle”.

Läbi said vaadatud Gmail Notifier, Gmail Notifier 2, Google Gmail Notifier, Spiffy, GmailAssistant ja mõned veel, kuid mulle kui pirtsakale arvutikasutajale need ei sobinud – tahan alati veel paremat.

Siis aga jõudisn proovimistega Scott’s Gmail Alert´ini. Naeruväärne on see, et programmi stabiilne ja testitud versioon numbriga 3.90 ei hakanud minu arvutis tööle, seega pidin ka sellest loobuma, ent viimasel hetkel otsustasin proovida ka sama programmi katseversiooni (Beta 4.0).  Ja peale selle, ehkki tegu on tõesti seni veel alles beeta-versiooniga, ma rohkemat muud ei tahagi.

NB! Suurepärane uudis: Scott’s Gmail Alert on nüüdsest ka EESTI keeles saadaval, tõlgituna Lauri Säde poolt. Kõik eKaitse meeskonna poolt eesti keelde tõlgitud programmid võib leida  sellelt lehelt.

Scott’s Gmail Alert on tasuta erakasutuseks, sobib operatsioonisüsteemidele Windows XP, Vista ja Windows 7 (32 ja 64 bit versioonid). Veebilehitsejatest toetab praktiliselt kõiki – Mozilla Firefox, Safari, Opera, Internet Explorer, Google Chrome jne. Kontodest toetab tavalisi Gmaili postkaste kui ka Google Apps domeene. Lisaks saab läbi selle rakenduse ka Google kalendrisse või lugeda Google viimaseid uudiseid läbi RSS-voo. Võimaldab jälgida kuni viit Gmaili kontot, ent kui tehakse autorile väike rahaline annetus, mida see programm ka väärt on, siis võib kontosid  lisada piiramatu arv. Unikaalsed hüpikaknad teatavad saabuvast kirjast ja kuvavad ekraanile kuni viis sõnumit. Võimalik on kohandada saabuvate kirjade teatamiseks Wav või MP3 vormingus helisid ja kohandada igale kontole oma tunnusvärv. Veel põnevamaks lahenduseks on võimalus vastata kirjale ilma veebilehitsejat avamata.

Programmi paigaldamiseks tiri kas vanem stabiilne versioon või uus veel katsestaatuses olev rakendus – mõlemad leiab sellelt lehelt. Installeerimine on lihtne, pärast paigaldust võib nõuda arvuti taaskäivitamist.

Siin olevad näited on toodud programmi beeta-versioonist.

Kõigepealt tuleb sisestada oma Gmaili kontod. Selleks ava tööriistaribalt kolmas lahter ja vajuta Add Account. Avanevas hüpikaknas, kui soovitakse vaikimisi @gmail asemel lisada domeeniaadressi, siis lihtsalt kliki selles samas kastikeses, uues hüpikaknas vali Google Apps Domain ning kirjuta reale vajalik domeeninimi.  Seejärel kinnita see lahtris OK.

Seejärel kirjuta esimesse lahtrisse nimi, mis jääb sinu vaikimisi tunnusnimeks, teise lahtrisse konto nimi ja kolmandasse salasõna, millega pääsed ligi oma domeenikontole. Värviseadetes (Color Settings) võib soovi korral muuta värvikastikestele klikates kirjakuvamisvärvi ja tekstivärvi. Brauseriseadetes leitakse automaatselt vaikimisi veebilehitseja, mida kasutad, aga kui ei leita, saab selle ise failiredeli abil üles leida (Other Browser- Browse). Võib ka lisada ennast tutvustava teksti (Add Signature). Kui kõik seaded on paigas, vajuta lingile Add ja Close ning konto, mida programm hakkab saabuvate kirjade osas jälgima, on loodud.

Tavalise Gmaili konto lisamine käib samamoodi nagu eelnevalt sai kirjutatud, ent kuna vaikimisi on lahtris juba …@gmail.com, siis ei pea seal midagi muutma. Arvutiturve kontol muutsin kirjateamise värvi roosakaks ja nagu alloleval pildilt näha, programm jälgib juba kahte Gmaili kontot ja kirjade saabumisel annab koheselt märku. Nii saan siia lisada veel kolm kontot juurde.

Täiendavad seadistusvõimalused ja mida tööriistal ikoone avades annab veel teha, seda näeb allolevalt slaidilt.

Google Calendar ja Google RSS vood saab lisada nii, kui vajutatakse kontoloomise lahtris lingile Add Account ja valitakse meiliikooni kõrvalt kaks järgmist ikooni.

Näidiseks saatsin loodud kontodelt teineteisele kirjad, mis annavad ekraanil märku just nii nagu eelnevalt olin programmi seadistanud. Kui soovin nüüd kiiret vastust kirjutada veebibrauserit avamata, siis valin Quick Gmail… ja avanevas meilisaatmisaknas valin aadressi, kellele kiri saata, kriban paar rida ja läkitan sõnumi teele vajutades Send. Ah jaa, juba saadetud kirjale annab samuti koheselt vastata brauserit avamata.

NB! Pean tunnistama, et XP ajastul oli mul see programm niivõrd hästi paika sätitud, et seadeid ei pidanud enam kunagi kontrollima. Kui aga paigaldasin arvutisse Windows 7  ja uuesti ka meiliteavitusprogrammi, hakkas mind tüütama koos Windows avanemisega lahti hüppav Gmail Alert pop-up aken, mille pidin eraldi sulgema. Tegelikult oli aga kõigest üks linnukene jäänud panemata vajalikku kastikesse. Info alloleval pildil:

Vaata ka videojuhendit programmist –  Google Gmail postkastid otse Windows 7, Vista või XP ekraanile – Scott`s Gmail Alert

Lisa kommentaar