Kes on Häkker ehk Hacker

häkker, häkkimineHäkker (hacker) on termin, millest mõni saab aru kui professionaalsest programmeerijast, teised seevastu nimetavad teda kui isikut, kes üritab tungida võõrastesse arvutisüsteemidesse.

Väljavõte Wikipediast: “Häkker on arvutispetsialist, kes tegeleb aktiivselt ning süvitsi erinevate arvutisüsteemide uurimise, arendamise ja parendamisega; teda huvitab, kuidas süsteemid töötavad ning ta ajendiks ei ole omakasu. Tänapäeval on enamik häkkereid seotud vaba tarkvara arendamisega. Enamik häkkereid valdab paljusid programmeerimiskeeli väga heal tasemel.

Eric S. Raymond, The New Hacker’s Dictionary koostaja määratleb häkkerit kui tarka programmeerijat, kes naudib programmeerimiskeelte ja süsteemi tundmaõppimist ning oskust laskuda nende detailidesse. Ta taunib, kui häkkeriks nimetatakse isikut, kes kasutab programmeerimisalaseid teadmisi pahatahtlikuks tegutsemiseks, süsteemidesse sissemurdmiseks. Raimondi sõnul on häkkerid tippklassi kuuluvad programmeerijad, kes arvutiajastu alguses ehitasid üles interneti, panid tööle veebi ja tegid arvukate katsetuste käigus valmis sellise Unix opisüsteemi, mis ta tänaseks on.

Loe ka, kes on Kräkker.

Lisa kommentaar