Mis on Nuhkvara ehk Spyware

Nuhkvara ehk spyware on tarkvara, mis saab ennast iseseisvalt arvutisse installida või seal käivituda, ilma et hoiataks sellest mingilgi määral kasutajat, küsiks paigaldamiseks nõusolekut või  laseks ennast kontrollida. Nuhkvara ei pruugi pärast arvuti nakatamist kuvada sümptomeid, kuid paljud ründetarkvara liigid või soovimatud programmid võivad mõjutada arvuti tööd.

Nuhkvara abil saab näiteks jälgida kasutaja käitumist võrgus ja koguda tema kohta isiklikku teavet alates külastatavatest veebisaitidest kuni tundliku teabeni välja, nagu kasutajanimed ja paroolid, e-postkastide aadressid,  krediitkaardiandmed jne. Vahetevahel võib nuhkvara koguda infot ka arvutist endast ning saata selle kasutaja teadmata läbi interneti edasi kolmandatele isikutele. Nuhkvara võib jälgida klahvivajutusi, muuta veebibrauseri konfiguratsiooni või süsteemisätteid ning põhjustada arvutitöö aeglustumist.

Nuhkvara seostatakse sageli tarkvaraga, mis näitab reklaame, nn reklaamvara (adware). Mõned reklaamijad võivad salaja arvutisse paigaldada reklaamvara ning kuhjata töölauale soovimatu reklaamitulva, nii et see mõjutab tööviljakust. Reklaamid võivad olla ka pornograafilised või muul moel sobimatud. Reklaamide kuvamiseks, kasutaja tegevuse jälitamiseks ja kogutud info saatmiseks nuhkvara kontrollijale peab arvuti tegema täiendavat tööd, mis võib kahandada süsteemi jõudlust. Arvutis võib olla nuhkvara isegi siis, kui ükski sümptom ei anna sellest märku.

Soovimatut tarkvara võib märkamatult arvutisse laadida nakatunud veebisaitidelt või läbi failijagamisprogrammide, kui tiritakse ja hiljem paigaldatakse arvutisse tundmatust allikast pärinevat tarkvara. Sageli on nuhkvara peidetud mõne teise programmi sisse, mis programmi paigaldamisel nakatab arvuti. Tihti võib nuhkvarasse nakatuda ka siis, kui mängitakse online-mänge ebausalduväärsetel saitidel. Kasvav tendents on, kui tiritakse arvutisse võlts-turvaprogramme (Rogue Security Software), mis ise on pahavaralised programmid.

Loe lisaks ka  nuhkvaratõrje programmidest.

Allikas: Microsoft Eesti

2 kommentaari to “Mis on Nuhkvara ehk Spyware”

  1. Arvutikaitse » Blog Archive » Online veebiaadressi (URL) skannerid Says:

    […] suuremaks ohuallikaks arvutite nakatamisel kurivarasse. Uue põlvkonna  pahalased, kaasaarvatud nuhkvara ja troojalased, mis on väga osavalt peidetud veebilehtede aktiivsisusse (GIF-pildid, Java […]

    Meeldib

  2. Arvutikaitse » Blog Archive » Mis on Võlts-turvaprogrammid ehk Rogue Security Software Says:

    […] pakutakse neid kirjamanustena avamiseks. Võlts-programmid võivad arvuti nakatada troojate või nuhkvaraga pahatahtlikelt saitidelt justkui süütut multimeedia koodekit-, ekraanisäästjat-(screensaver) […]

    Meeldib


Lisa kommentaar