Mis on Uss ehk Worm

Arvutiuss ehk Worm kuulub viiruste alamliiki, mis suudab iseendast koopiaid teha, muteeruda, paljuneda ja levida iseseisvalt arvutis ning levitada nakkust teistesse arvutitesse, ent ta pole võimeline haakima ennast mõne arvutisoleva  programmifaili külge. Ussid suudavad levida väga kiiresti ja massiliselt läbi võrgustike- või süsteemide turvaaukude, ummistades nii kasutaja kui ka kõigi uute nakatatud arvutikasutajate võrguliikluse, mis tunduvalt aeglustab internetikasutamist.

Ussid käivituvad arvutis automaatselt, kasutades selleks ära arvuti enda rakendusi, mis toetavad andmete ja failide transporti.  Nad võivad muuta registrivõtmeid ja lisada end alglaadimiskataloogi, et süsteemi käivitamisel rakenduks nad koheselt mäluprotsessides.

Mõned ussid, nagu näiteks MyDoom , on võimelised nakatunud süsteemis avama tagaukse (backdoor) ning kasutada arvutit kellelgi teisel (näiteks kräkkeril) kaugjuhtimise teel  kasvõi veebilehtede ründamiseks (DDoS rünnak).

Üldjuhul on aga usse kerge süsteemist eemaldada, kuna nad pole suutelise nakatama faile. Sageli aitab selleks tavaline süsteemitaaste.

Tavaliselt levitatakse usse suhtlusvahendite teel saadetud linkidega või enamlevinumal viisil e-posti manustega. Kui kasutaja neile linkidele või manustele ettevaatamatult klikib ja avab, käivitub uss kõigepealt ohvri arvutis, ent pärast seda võib ta saata iseendast koopiaid kõigile aadressidele, mis ta tuvastab kas e-posti aadressiraamatust või suhtlusvahendite adressaatide hulgast. Samamoodi võib ta levida peer-to-peer (P2P) programmide kaudu, lisades endast koopiaid nende rakenduste jagatud kaustadesse.

Loe ka Messengeri viiruste eemaldajatest ja Kuidas turvaliselt e-posti lugeda.

Üks vastus to “Mis on Uss ehk Worm”

  1. Töö – Katrina Talving Says:

    […] Arvutiviirus on arvuti haigus ehk on programm mis võimaldab arvutit kontroliida. Tean interneti viiruseid ja programmi viiruseid kahjuks nime ei tea. Pole kokku puutunud viirustega.Arvuti on aeglane tekivad erinevad reklaamib internetis suvalised kirjad jne. Trooja hobune või lühidalt trooja (trojan horse, trojan) on pahavara,  mille peamiseks eesmärgiks on avada arvutisüsteemis volitamata sissepääsuteed  ja võimaldada kurjategijal (kräkkeril)kaugjuurdepääsu nakatunud arvutisse nn.tagauste (backdoor) kaudu. Troojad ei suuda iseendast koopiaid teha ega paljuneda arvutis nagu viirused ja ussid. […]

    Meeldib


Lisa kommentaar