Mis on Viirus

Arvutiviirus on pahatahtlik programm või programmeeritud kood, mis kopeerib ennast arvuti teistesse programmifailidesse, buutimissektorisse, dokumentidesse või süsteemi ilma kasutaja nõusoleku ja teadmata. Termini „Arvutiviirus“ vermis aastal 1983  Fred Cohen , nimetades viirust kui programmi, mis suudab modifitseerida teisi andmefaile lisades neisse iseenda koopia. Viirus võib levida üle kogu arvutisüsteemi ja nakatada paljudest arvutitest koosneva võrgu, kui neis kasutatakse samasid kahjustatud programme. Samahästi võidakse viirusesse nakatunud faile transportida teistesse arvutitesse CD/DVD plaatidel, USB mälupulkadel või –kaartidel, välistel kõvaketastel või saata neid e-maili teel kirja manusena või läbi suhtlusprogrammide nagu MSN, Skype, ICQ jne.  Samuti võidakse pahaaimamatult internetist või P2P ja torrendite kaudu ise viirusesse nakatunud fail arvutisse tirida ja käivitada.

Mõned puristid, kes nõuavad stiilipuhtust, lihtsust ja täpsust,  soovivad kindlat vahet teha viirustel, troojatel, rootkit´idel ja ussidel, ent paraku ollakse harjunud neid kõiki liigitama ühise nimetuse alla„viirus“, vahetevahel vaid termineid veidi täpsustades  – uss-viirused ja trooja-viirused jne. Tegelikult on puristidel õigus – viirus, trooja, rootkit  ja uss on kõik tehniliselt erinevad. Näiteks uss suudab küll iseendast koopiaid teha  ja paljuneda arvutis, samuti levitada nakkust teistesse arvutitesse, ent ta pole võimeline ennast lisama arvuti programmifailidesse. Troojad seevastu ei suuda iseennast paljundada ja teevad kõik selleks, et mitte kasutajat häirida, kuna salajas ja peidetult suudavad paremini näiteks varastada pangaparoole, avada porte küberkurjategijate sisenemiseks, laadida varjatult arvutisse teisi pahatahtlikke programme jne. Ent loomulikult ka troojad ja ussid võivad süsteemi andmeid kahjustada ja võrguliikluse läbilaskevõimet  takistada, ent otseselt pole nende ülesanne arvutisüsteemi rikkumine.

at.lineOK

Üks vastus to “Mis on Viirus”

  1. Töö – Katrina Talving Says:

    […] Arvutiviirus on arvuti haigus ehk on programm mis võimaldab arvutit kontroliida. Tean interneti viiruseid ja programmi viiruseid kahjuks nime ei tea. Pole kokku puutunud viirustega.Arvuti on aeglane tekivad erinevad reklaamib internetis suvalised kirjad jne. Trooja hobune või lühidalt trooja (trojan horse, trojan) on pahavara,  mille peamiseks eesmärgiks on avada arvutisüsteemis volitamata sissepääsuteed  ja võimaldada kurjategijal (kräkkeril)kaugjuurdepääsu nakatunud arvutisse nn.tagauste (backdoor) kaudu. Troojad ei suuda iseendast koopiaid teha ega paljuneda arvutis nagu viirused ja ussid. […]

    Meeldib


Lisa kommentaar