Mis on Rootkit

Rootkit (Arvutikaitse.ee  peatoimetaja Aare Kirna eestindatud vaste Käomuna) on peidetud pahavara, ehk siis nähtamatu protsess või koodijupp (viirus, trooja, klahvivajutuste salvestaja ehk klahvinuhk, nuhkvara), mis suudab mööda hiilida nuhkvara- või viirusetõrjetetest, salvestub kettale ja hakkab õelvara loojale edastama arvutis leiduvat tundlikku informatsiooni – salasõnadest kuni pangakoodideni välja.

Tavaliselt kasutataksegi rootkit-pahavara just klahvinuhkide peitmiseks. Esmalt muudetakse vastavalt rootkiti olemusele ja ülesannetele arvutis olevad teatud protsessid, programmid või süsteemiutiliidid töövõimetuks (modifitseeritakse algtähenduselt teiseks), mis võimaldab sissemurdjal saavutada kontroll kogu arvuti üle. Kontrollitavat arvutit saab kasutada näiteks isikliku andmelaona, kus kurjam hoiab oma kahtlast kraami, kas siis levitamiseks mõeldud spämmi, varastatud faile jne. Samuti võidakse nakatunud arvutit kasutada pahavarakeskusena teiste arvutite nakatamiseks üle interneti.

Termin “rootkit” (root – unix keskonnas adiministraator; kit – tööriistakomplekt) on kasutusel juba 10-15 aastat. Algselt ei olnud rootkit loodud sugugi pahatahtlikuna, vaid oli mõeldud administraatorite töö kergendamiseks Unix/Linuxi keskkonnas. Paraku on see ka parim tee võõra arvuti kaaperdamiseks…

at.lineOK

Üks vastus to “Mis on Rootkit”

  1. Klahvinuhi avastaja ja tõkestaja SpyShelter Personal Free » Arvutikaitse Says:

    […] spetsiaalseid algoritme, mis on eraldi loodud kaitseks rootkit ja pangandus-viiruste […]

    Meeldib


Lisa kommentaar