Mis on Botnet ehk robotvõrgustik

Botnet ehk robotvõrgustik(robot network) on itimeeste žargoonisõna, millega märgitakse arvutivõrgus tegutsevaid pahatahtlike tarkvararobotite, bottide gruppe. Need töötavad iseseisvalt ja automaatselt ning neid juhitakse käske edastavast ja kontrollivast serverist. Tarkvararobotid on iseeneslikult instal­leerunud arvutivõrgus olevatesse arvutitesse ussviiruste, troojalaste või muude arvutisse sissemurdmiseks loodud tarkvaraliste vahendite abil, muutes enda valitud arvutid “bottideks”.

Botnet on küberkurjategijate poolt kontrollitav arvutitekogum, mis samal ajal, kui pahaaimamatud omanikud mängivad, surfavad või muid igapäevaseid toimetusi teevad, pommitab mõnd veebiserverit tühiste päringutega, kuni see enam koormuse all vastu ei pea, serveerib porno- või piraattarkvarakollektsiooni, nakatab uusi arvuteid ja saadab laiali spämmi. Kontrolli alla saamiseks rünnatakse arvutit kas mõne turvaaugu kaudu (eriti kui arvutis on vananenud ja paikamata tarkvara), sagedamini aga pahavara abil, mis satub teie arvutisse kas kiirsuhtlusprogrammi või elektronposti kaudu või siis kuritahtlikke veebilehti külastades.

Botnet’i kasutatakse mitmetel eesmärkidel, nii kommerts- kui kuritegelikel. Näiteks spämmimiseks, reklaamvara (adware) saatmiseks, nuhkvara (spyware) installeerimiseks, valeklikkide kogumiseks (click fraud), pangakoodide püüdmise (phishing) peitmiseks.

Botnetil on ääretult suur jõud ja sinna võib kuuluda miljoneid arvuteid, mis paiknevad üle maailma. Neid kasutatakse kui võimsat küberrelva, millega teenitakse suuri summasid. Botneti valdaja saab kontrollida oma botnetis olevaid arvuteid üle kogu maailma, jäädes ise anonüümseks ja arvuti tegelikele omanikele märkamatuks.

Kasutaja, kelle arvuti on botneti üks lüli, ei pruugi tavaliselt arugi saada, et tema arvutit kasutavad ka küberkriminaalid. Selliseid eemalt kontrollitavaid arvuteid nimetatakse ka zombideks, botnetti aga vahel ka zombide võrgustikuks.

Suurimast botnet-võrgustikust  saab lugeda siit (Conficker) ja veidi väiksemast, ent tunduvalt ohtlikumast siit (Kneber).

Loe ka, mis on botid ehk tarkvararobotid.

Allikad:  Eesti Ekspress ja Arvutikaitse

2 kommentaari to “Mis on Botnet ehk robotvõrgustik”

  1. Mis on Bot ehk Interneti robot. Kuritahtlikud bot´id ja head tarkvararobotid. « Arvutiturve Says:

    […] Samuti püütakse nakatada nn zombie-arvuti abil servereid ja internetivõrku ühendatud teisi arvuteid, luues sellise rünnaku abil botnet-võrgustik. […]

    Meeldib

  2. Android nutitelefoni ja tahvelarvuti viirused, muu pahavara ja kaitse | Arvutiturve Says:

    […] või muud olulist infot, paigaldada tagauksi (Backdoor) või väga kiiresti luua suur mobiilne botnet ning muuta nutiseadme konfigutatsiooni […]

    Meeldib


Lisa kommentaar