Mis on Paanikatarkvara ehk Scareware

Scareware ehk Paanikatarkvara (mõnikord nimetatakse ka hirmutamistarkvara, hirmutamisvara, hirmuvara) on pahavara liik, mille paigaldamisel arvutisse hakkab see hirmutavalt kasutajat hoiatama, et arvutis on midagi väga korrast ära. Võlts-registripuhastusprogrammid võivad hirmutada, et süsteemifailid on rikutud ja arvuti ei laadi enam üles või leitakse sellest tuhandete ühikuteni leiduvaid vigasid.

Võlts-nuhkvara või –viirusetõrjed seevastu teatavad, et arvutis on äärmiselt ohtlik viirus(ed), mis kas hävitab kõik arvutisolevad failid, lubab häkkeritel tagaukse kaudu (Backdoor) koheselt sissepääsu leida jne.

Mõlemal juhul teatatakse sellisest hirmutavast uudisest kas programmis endas pärast skanneerimist või pillutakse lahti hüpikaknaid, mis oma hoiatustega peavad kasutajates tekitama  paanikat, šokki või ärevust. Kõikide vigade parandamiseks või viiruste eemaldamiseks soovitatakse kohest programmi ostmist ja soovitavalt krediitkaardiga maksmist.

Kui kasutajad langevad taolise kelmuse ohvriks, tasuvad nad raha täiesti kasutu programmi eest, kuna tegelikult arvutis probleeme ei ole (vähemalt sellise programmi poolt leitavaid probleeme). Samahästi taolised petisprogrammid on ise tavaliselt pahavaralised, sisaldades kas  nuhkvara, reklaamvara või veel õelamaid pahalasi, mis võivad arvutitööd tunduvalt häirida või muuta selle kasutuskõlbmatuks.

Paanikatarkvara pakutakse sageli pahatahtlikel veebisaitidel reklaambänneritena või hüpikakendena, mis võivad sisaldada ehmatavat teksti, näiteks: “Your computer may be infected with harmful spyware programs. Immediate removal may be required. To scan, click ‘Yes’ below.” (“Sinu arvuti võib olla nakatunud kahjulikku nuhkvarasse. Vajalik on selle viivitamatu eemaldamine. Skaneerimiseks vajuta nuppu” Jah”.) Kui kasutaja klikilb sellel (või teistel puhastamisele viitavatel linkidel Scan, Clean, Check jne), püüab akent sulgeda vajutades lingile Cancel (tühista) või sulgemisristile X, alustatakse paanikatarkvara või ka muu pahavara allalaadimist arvutisse.

Allikas: Wikipedia jt.

Loe lisaks Mis on Võlts-turvaprogrammid ehk Rogue Security Software

Üks vastus to “Mis on Paanikatarkvara ehk Scareware”

  1. Arvutikaitse » Blog Archive » Võlts-turvaprogrammid ehk Rogue Security Software Says:

    […] Petis-, kelm-  või võlts-tõrjeprogrammid ehk Rogue Security Software on tarkvaralised rakendused, mis turvalisuse seisukohast näivad olevat kasulikud, kuid tegelikult vaid simuleerivad pahavara eemaldamist ning ei paku üldse kaitset. Need kuvavad ekslikke hoiatusi ja teateid, millega hirmutatakse kasutajaid, et nende arvuti on nakatunud ohtlikusse pahavarasse ning sellega püütakse meelitada antud programmi ostma. Vahetevahel nimetatakse taolisi võlts-tõrjeprogramme ka paanikatarkvarakas ehk scareware´ks. […]

    Meeldib


Lisa kommentaar